01/15

BIRMINGHAM NEW STREET

STATION

The project is part of the overall refurbishment of Birmingham New Street railway station. The project comprises two main elements:

 

        New Facade

TheThe new façade is conceived as a visual over-cladding of the existing façade which will dramatically change the overall external appearance of Birmingham New Street station. New cladding is not designed to provide any additional thermal or moisture barrier. The new façade is to be created from mirror finished stainless steel sheets which are formed into an undulating surface. This façade is supported on a hot rolled steel structure which in turn is supported from the primary reinforced concrete structure of the existing building.

 

        New Atrium

The new atrium is conceived to create a new concourse for the station bringing natural light onto the concourse and creating a strong feeling of volume. To achieve this a large new central opening is to be created within the existing building fabric which is then covered by a grand arched roof clad with ETFE pillows. Two primary trusses, curved both in plan and in elevation, are spanning the atrium. Each main truss is a compound of two arch shaped 3D trusses merged along the apex to form a single ridge. The trusses are constructed from three hot rolled steel chords, defining the warped triangular arch cross section, with diagonals in between. In the final condition the trusses will be provided with architectural cladding. The atrium roof surface is to be formed from inflated ETFE pillows.

Location:

Status:

Value:

Client:

Architect:

Engineer: 

Birmingham, UK

Complete

£600 000 000

Network Rail Ltd.

Foreign Office Architects

AKT II 

1/12